Bel ons op:  0800 2354758 of +3120 208 1200

Deel 5 – De eerste mobiele telefoon

In ons laatste artikel van deze blog serie hebben we het gehad over de “eerst mobiele telefoons”: gigantische toestellen welke alleen gebruikt konden worden in combinatie met een auto. In dit artikel gaan we het hebben over de echte eerste mobiele telefoon.

Op 21 september 1983 kreeg het Amerikaanse bedrijf Motorola een licentie om de eerste mobiele telefoon in de wereld commercieel uit te brengen. Deze telefoons werden bekend onder de naam DynaTAC 8000x en waren meteen een klassiek design vanwege hun bot-achtige vorm. Toch moesten kopers wachten tot ongeveer 1984 voordat zij hun eigen DynaTAC 8000x konden vasthouden.

Om het toestel vast te houden moest je een stevige grip hebben, aangezien het toestel bijna 800 gram woog met een lengte van 25 centimeter (zonder de lange zwarte antenne meegerekend). Het toestel was zwaar, groot en al helemaal niet handig om vast te houden. Het toestel even in je broekzak stoppen was ook zeker geen optie! Naast al deze onpraktische dingen, koste een toestel ook nog eens $ 3995,-, wat neer komt op ongeveer € 3200,-. Hierdoor was het niet beschikbaar voor de grote menigte. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar destijds was een mobiele telefoon alleen weg gelegd voor een klein gedeelte van de bevolking. Voor deze prijs kon je ongeveer een half uur spreken met iemand en kon je rond de 30 telefoonnummers opslaan in het geheugen. Het display kon niet meer aan dan een paar rode cijfers. Als u n u denkt: kan het nog erger? Ja, dat kan zeker! Het duurde namelijk 10 uur om de telefoon helemaal op te laden!

3-format1

Toch was deze mobiele telefoon een revolutie vergeleken met de autotelefoons uit onze vorige artikel, welke in een koffertje meegenomen moesten worden. Deze revolutie kan worden toegeschreven aan één man: Martin Cooper. De 84 jaar oude “vader van de mobiele telefoon” kijkt terug op zijn uitvinding: “We wisten altijd al dat er een dag zou komen dat we allemaal met een mobiele telefoon zouden rondlopen. Maar ik had nooit gedacht dat het op mijn oude dag al zover zou zijn.”

Al hoewel hij trots is op wat hij heeft bereikt, kijkt Cooper terug met kritiek op het ontwikkelingsproces en op Motorola. De zeurpieten bij Motorola zaten al een decennium in zijn nek te hijgen. In een interview met The Economist zegt Cooper dat Motorola hem maar bleef vragen wanneer zijn “kinder”-project eindelijk geld zou gaan opleveren, aangezien er al in geïnvesteerd was. Uiteindelijk slaagde Cooper om zijn lange inspanningen lucratief voor zowel hem zelf als voor Motorola te maken. Het bedrijf werd de wereldleider als fabrikant voor mobiele telefoons voor jaren, totdat zij werden overtroffen door Nokia in het jaar 1998.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van telecommunicatie? Hou een oog op ons blog voor meer verhalen over innovatie binnen de telecom.

De geschiedenis van telecommunicatie
1. Deel 1- Telefonie en hoe het allemaal begon
2. Deel 2 – De Snelle Groei
3. Deel 3 – Het oversteken van de oceaan
4. Deel 4 – Netnummers en de eerste “mobiele” telefoon
5. Deel 5 – De eerste mobiele telefoon
6. Deel 6 – De geschiedenis van gratis servicenummers
7. Deel 7- Telefonie in het digitale tijdperk

Neem Direct Contact Op!

I-Plus

Hoofdkantoor
Prof. J.H. Bavincklaan 2-4
1183 AT Amstelveen
Nederland

Registratie
KvK-nummer: 341 70 541
BTW: NL0019.43.155.B02

Contact gegevens
[T] 0800 – BELIPLUS
( 0800 – 2354758 )
[F] 0800 – FAXIPLUS
( 0800 – 3294758 )
[M] info@i-plus.nl

logo i-plus

Copyright I-Plus – Alle rechten voorbehouden.