Bel ons op:  0800 2354758 of +3120 208 1200

Deel 7- Telefonie in het digitale tijdperk

In de laatste 2 blog artikelen hebben wij het over het ontstaan en de ontwikkeling van servicenummers en de eerste mobiele telefoon gehad. In dit blog artikel leest u meer over de verdere evolutie van mobiele telefonie: van grote analoge mobiele toestellen tot de huidige intelligente smartphone.

3 Generaties: 1G, 2G en 3G

Toen in de jaren 80 de eerste mobiele telefoon verscheen waren er wereldwijd verschillende mobiele netwerken. De voorloper was Japan, wie al in 1979 het eerste commerciële mobiele netwerk ter wereld actief had. In het begin alleen in Tokyo, maar binnen 5 jaar was heel Japan op het mobiele netwerk aangesloten. In Amerika werd het mobiele netwerk iets later ontwikkeld en Europa reageerde door het Global System for Mobile Communications op te zetten, ook wel GSM genoemd.

Met deze verschillende wereldwijde mobiele netwerken kon in eerste instantie alleen gebeld worden via het analoge telefoonnetwerk, maar later werd ook het 1G netwerk bekend. In 1991 werd in Finland het eerste digitale mobiele netwerk ingericht door de firma Radiolinja, wat vandaag de dag onderdeel van Elisa Oyj is). Dit netwerk werd 2G genoemd, of “second generation wireless Telephone technology”, wat de tweede generatie van het mobiele netwerk betekent.

2G had verschillende voordelen. Zo kon informatie over het digitale netwerk versleutelt verstuurd worden, het was efficiënter en met het 2G netwerk werd het versturen van data (zoals SMS, MMS en afbeeldingen) mogelijk. Ook deze gegevens werden allemaal digitaal beveiligd.

Hoewel het digitale mobiele netwerk zich snel verder ontwikkelde met de invoering van 3G in 2001 en 4G in 2014, werd ook het 2G net vandaag de dag in verschillende regio’s in de wereld nog gebruikt.

Smartphones

Al in de jaren 70 ontwikkelde Theodor G. Paraskevakos het concept van een telefoontoestel, dat intelligentie en dataverwerking met een virtueel display kon verbinden. Dit concept kon worden gerealiseerd op het moment dat het versturen van data met het 2G netwerk mogelijk werd.

Op de vraag wie de allereerste smartphone op de markt heeft geïntroduceerd, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Halverwege de jaren 90 waren er 2 mobiele toestellen met functies om te telefoneren, te emailen, te faxen en zij hadden bijvoorbeeld ook een digitale kalender. Dit is de vroege versie van een smartphone:

  • 1994 introduceerde BellSouth de „Simon Personal Communicator“
  • 1996 introduceerde Nokia de „Nokia Communicator“

First-Nokia-Communicator

First Nokia Communicator. Bron: www.medium.com

De Nokia Communicator had alle functionaliteiten van een computer, zoals e-mail, surfen op het web, fax, tekstverwerking en telefonie. Het apparaat kostte in de USA minstens 800 Dollar en was ook nog eens erg groot en complex, waardoor het consumenten afschrok en zij niet snel een zodanig toestel kochten. De toemalige eigenaar van Nokia, Jorma Ollia zei daarover: “We had exactly the right view of what is was all about….We were about five years ahead.”

De eerste smartphones waren door de hoge prijzen en onpraktische designs voornamelijk voor zakelijk gebruik geschikt en werden daardoor in het begin hoofdzakelijk als persoonlijke digitale assistent aan zakelijke klanten verkocht.

De naam “smartphone” werd in het jaar 2000 door het bedrijf Ericsson voor het eerst ingezet zijn voor een campagne om de mobiele telefoon ook onder consumenten populair te maken. Met de invoering van het 3G netwerk (2001) en gelijktijdig de komst van lichtere, simpelere toestellen voor lagere prijzen, werd de smartphone nu een hit.

2007, het jaar dat Apple de eerste iPhone introduceerde, hadden wereldwijd al 7,98 miljoen mensen het internet doormiddel van een smartphone bezocht. In 2012 waren er wereldwijd al meer dan 1 biljoen smartphone-gebruikers. Het wordt verwacht dat rond 2017 er 2,5 biljoen smartphone-gebruikers zullen zijn. Dat roept de vraag op wat voor ontwikkelingen in het huidige digitale tijdperk er nog voor de deur staan – daar gaan wij verder op in, in het volgende artikel.

Bronnen:
https://medium.com/people-gadgets/the-gadget-we-miss-the-nokia-9000-communicator-ef8e8c7047ae
http://www.4gamericas.org/index.cfm?fuseaction=page&sectionid=361
http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone#Early_years
http://www.emarketer.com/Article/Smartphone-Users-Worldwide-Will-Total-175-Billion-2014/1010536

De geschiedenis van telecommunicatie
1. Deel 1- Telefonie en hoe het allemaal begon
2. Deel 2 – De Snelle Groei
3. Deel 3 – Het oversteken van de oceaan
4. Deel 4 – Netnummers en de eerste “mobiele” telefoon
5. Deel 5 – De eerste mobiele telefoon
6. Deel 6 – De geschiedenis van gratis servicenummers
7. Deel 7- Telefonie in het digitale tijdperk

Neem Direct Contact Op!

I-Plus

Hoofdkantoor
Prof. J.H. Bavincklaan 2-4
1183 AT Amstelveen
Nederland

Registratie
KvK-nummer: 341 70 541
BTW: NL0019.43.155.B02

Contact gegevens
[T] 0800 – BELIPLUS
( 0800 – 2354758 )
[F] 0800 – FAXIPLUS
( 0800 – 3294758 )
[M] info@i-plus.nl

logo i-plus

Copyright I-Plus – Alle rechten voorbehouden.